פריצת דרך - ההכוונה שלי, ההצלחה שלך! הגיע הזמן לשנות כיוון בחיים

צפייה במאמר: יחסי אחים במשפחה

יחסי אחים במשפחה/ חפצי מידלש

אחת ממערכות היחסים העמידים ביותר, החשובים ביותר, והמאותגרים ביותר היא מערכת יחסים בין אחים. לעיתים אלו מערכות היחסים הארוכות ביותר שלנו, שאנו חווים בחיינו. מערכת יחסים בין אחים ואחיות היא מערכת מורכבת ומרתקת, מפני שאיכות היחסים בין הילדים תלוי בגורמים רבים- מבנה אישיותי שונה של הילד, סגנון תפקוד שונה, זהות אישית שונה וצרכים שונים משאר בני המשפחה עלינו לזכור כי בכל רגע נתון כל אחד מאיתנו נמצא בשלב משפחתי אחר, ובטמפרמנט איתו נולד, במיקומו של כל ילד במשפחה, בהרכב המשפחה (בנים / בנות, פער הגילאים), ובעיקר בהורים, בערכים המונחלים בבית, ברמת המעורבות המגלים ההורים במערכת היחסים בין ילדיהם ובסגנון ההורות שלהם. גורמים אלו אחראים על עיצוב מערכת היחסים בין האחים, הם אשר יובילו לפיתוח סולידריות בין אחים, ליריבות, לתחרות לקנאה ולנאמנות.

מחקרים מצאו כי השילוב בין גנטיקה משותפת וסביבה ביתית משותפת, הקשר של ילדים לאחיהם לעומת הקשר והתלות שהם חשים כלפי הוריהם מאפשר מידה של קרבה והבנה בין האחים, יכול להוביל ולפתח סולידריות בין האחים.

בתקופת הילדות הצעירה, האחים מבלים אחד עם השני לא פעם יותר מאשר עם כל אחד אחר, ולעיתים האחים הם החברים הזמינים ביותר למשחק. אחים יגנו אחד על השני כמעט תמיד מפני עוינות מצד קבוצת השווים והם מפתחים לכידות ביניהם, אך בד בבד ליחסי הגומלין אלו,מתקיימת בניהם תחרות שנובעת מקנאה ומרצון לזכות בעיקר בתשומת ליבנו ההורים, ומחוסר משאבים זמין. התחרות בריאה למערכת היחסים ויכולה להוביל למוטיבציה, לשאיפה להישגיות גבוהים יותר אך, יוצרת עימה מריבות. המריבות יכולות להיות בעקבות פרשנות סובייקטיבית של אחד מהילדים, למשל כשילד אומר "את אוהבת אותו יותר ממני" הילד תופס את המציאות בראייה שלו, כהורים המעדיפים ילד אחד על פני האחרים, על מנת להשיג מההורה יותר זמן, יותר תשומת לב, אהבה, קשב ולעיתים דברים חומריים. או כאשר הילד חש כעס וקיפוח כאשר הוא מרגיש שמתקיימת איפה ואיפה של ההורים על ילד מועדף, או בגלל ילד עם צרכים מיוחדים, הוא לרוב יתחרה עם אחיו ויצור מריבה.

עלינו לזכור כי המריבות ברובן מכוונות אלינו ההורים על מנת לבחון אותנו לצד מי אנחנו, את מי נאשים, לצד מי נעמוד, על ידי כך הילדים מבינים את המעמד שלהם בבית. כל התנהגות של הילד היא על מנת לבחון אותנו בתגובתנו לפעולות שלהם. אם ילד חש שמעמדו מעורער, ואינו יציב, אם הוא מרגיש חוסר שייכות הוא יזדקק יותר ויותר הוכחות על מעמדו במשפחה ולצורך כך יפעיל משאבים רבים.

כאשר אנו ההורים מתערבים בין המריבות של האחים, אנחנו לא תמיד פועלים באופן היעיל ביותר, מטרתנו היא טובת כוונות, אך לא תמיד באופן היעיל עבור הילדים. אנו רוצים להשיג צדק, לרסן את החזק, להוביל לשיתוף פעולה ושלום בית, לשפר את היחסים, ולמנוע יריבות. לעיתים באופן לא מודע ההתערבות שלנו יוצרת את ההפך, עצם נקיטת עמדה מסוימת, יוצרת באופן אוטומטי ילד אחד "אשם" והשני "מסכן", יוצר תחושה של קיפוח ושל הפליה, ולעיתים אנו נוטים להשוות בין אחים שלא לצדק.לעיתים, בפני ההורה מביאים מצב עכשווי: "הוא זרק לי את התיק" אך ההורה לא תמיד מודע לרקע שהביא למעשה או להתרחשות שקרתה טרם אירוע המריבה.

לא כל התערבות בריאה למערכת היחסים בין האחים ועל כן עלינו ללמד את האחים להסתדר לבד, ולא לקפוץ ולהציל את המצב בכל מריבה קטנה. אם נאמר לילדנו אנחנו לא מתערבים, תנסו לפתור את בעיותיכם לבד, אנחנו יכולים להיות מופתעים ולגלות איך הם מוצאים פתרונות, מפתחים את היצירתיות, מפתחים דיפלומטיה, הגינות, שוויון כבוד ההדדי, וצדק. אם המצב לא הצליח להגיע לפתרון וישנו צד חלש אשר ממשיך להיפגע, עלינו להפסיק את המריבה, אך ללא חיפוש אחר אשמים, בצורה עניינית ונחושה לומר ששום אלימות לא מתקבלת בחשבון, ולומר להם להפסיק לריב מיד. במידה ואין היענות לדרישה אל תפחדו להעניש במידת הצורך, להפריד ולשלוח כל ילד למקום אחר. עלינו לזכור כי אין לשפוט אדם בכעסו ולאפשר לכל אחד להרגע ואז לשוב ולתת להם ניסיון, כאשר אינם תחת כעסם לפתור את הבעיה, להתמודד איתה לא באופן תוקפני, לחנך לכבוד ההדדי והקשבה הדדית, שכל אחד יסביר בתורו. השתדלו לא להפריד כוחות רוב הזמן, סוג כזה של התערבות מייצרת מסר של לא טוב שתהיו יחד והפתרון הוא הפרדה, לטווח הארוך זה עלול לפגוע ביחסים בין האחים. במקום זה הכריזו על פסק זמן ועל הפסד של פעילות אהובה של הילד. לא לשכוח לחזק את הילדים כאשר הצליחו לפתור בינהם את המריבה בצורה נאותה, וכאשר מצאו פתרון בעצמם. לעודד, לשבח ולהעביר מסר של כך זה צריך להיות. לשדר להם שלא רק אנחנו ההורים גאים בהם, אלא הם יכולים להיות גאים בעצמם- אחריות אישית.

סדר יום קבוע ומובנה, חלוקת תפקידים ברורים בבית- מי עושה מה, הסברים להתייחסות מסויימת יכול למנוע מראש את המריבה הבאה.

מתכנת ומעצב האתר: מוטי פרץ.כל הזכויות שמורות ©
Design and programmer: Moty Peretz. Copyright 2012 All Rights Reserved ©
Valid CSS! Valid HTML 4.01 Strict